Clinic för Von Eckermann del 1 - Unghästarna

Jag hade funderat så länge och i sista minuten bestämde jag mig – klart jag skulle gå på clinicen. Jag har alltid sett upp till Henrik och hans behagliga person. Det finns en mjukhet i hans ridning och hans framträdande som tilltalar mig och matchar min syn på hästarna och sporten.  Henrik började med att presentera sig själv, varför han valt att låta ryttarna hoppa bana och hur han själv ser på saken. ”En bana är avslöjande för hästens lydnad, kondition och styrka. Svagheterna som syns här kommer synas på tävling och det är ju för tävling vi tränar.” Henrik var tydlig med att säga att givetvis ska det hoppas studs och serier hemma men att banhoppningen ofta prioriteras bort. Vi måste generellt träna mer på att tävla och att fullfölja när saker och ting inte går helt enligt plan längs vägen. Att rida banor hemma i tävlingstempo är nyttigt och avslöjande, däremot ska höjderna hållas nere så att man kan ta om banan flera gånger utan att slita på hästarna. "Jag hoppar sällan högt hemma."

 

Först ut var unghästarna - som detta inlägg handlar om – två femåringar ridna av Amanda Ericsson och Marlene Lindblad, en stor, lite ranglig och en mindre och mer ihop. Innan de fick börja hoppa skulle hästarna vara helt avspända och med på noterna – att börja hoppa en spänd häst är att be om problem. Att unghästarna skulle få vara unghästar var ett mantra som duggade tätt, gör det enkelt, kräv inte för mycket, det lönar sig så mycket mer i längden. Ställ inte krav hästen rimligtvis inte orkar med eller förstår, kanske en självklarhet, men att påminna sig om det är nog inte helt fel. Ju färre missförstånd det blir, desto snabbare lär hästarna sig och desto fortare blir de trygga i sin uppgift och slappnar av. När unghästar värms ska det vara kravlöst, annars blir det svårt att hitta avspändheten och då kan passet stjälpa mer än det hjälper. När Amanda och Marlene började värma på bommar lade Henrik ut fyra stycken med två travsteg emellan istället för det standardiserade avståndet 1,2 meter, på så vis blev bommarna mer givande. Hästarna skulle inte öka takten igenom "serien" utan bara stretcha ut rörelsen för att nå över. Skänkeln ska hjälpa till att samla och inte skicka iväg framåt.

 Fyra travbommar med två travsteg mellan varje
 
Uppvärmning

Henrik poängterade även hur viktigt det är att hoppa unghästar med markbommar, hur det kan göra underverk för tekniken och att det bygger ett förtroende för uppgiften. Markbommen hjälper hästarna att komma upp jämnt med båda frambenen, lär de sig inte det i ett tidigt skede kommer det att kosta på när hindren blir lite högre. Ojämna framben motverkas genom att man inte låter hästen komma för nära hindret, lägg ut en markbom för att hjälpa den med avsprångspunkten och hästen kommer lära sig att hoppa jämnare.

Jämna framben med galoppbom - markbom - räcke - galoppbom 

”Krångla heller inte till det, finns det enklare vägar att gå så välj dem, det handlar inte om genvägar, utan att slippa bråk, diskussioner och en stressad och frustrerad häst.” Henrik tog ett exempel; om någon gång på gång hade försökt tvinga honom att lyfta 200 kg på gymmet hade han till slut blivit riktigt sur, dels för att han hade inte klarade av det och dels för att personen inte lyssnade när han sa det. Lyssna på din häst.

Det poängterades också att på den unga hästen bör man sitta ner i sadeln i större utsträckning än på en som är äldre och mer rutinerad. Unghästen behöver stödet från ryttaren, inramningen och tryggheten i att bli supportad hela vägen över hindret. Den stora, lite gängliga femåringen hade lite strul med att landa i rätt galopp och blev lite stressad och obalanserad när ryttaren försökte byta galoppen efter hinder. Henrik stoppade henne och menade att det viktigaste här är att hästen går rakt fram efter hindret. Försök inte slänga över den i rätt galopp genom att dra i ena tygeln och lägga om vikten, det gör den bara stressad och spänd. Bytena har en tendens att bli mer stressiga och allt sämre när man tränar och nöter dem, dessutom tar det fokus från hindren. Lär hästen att landa i balans på rakt spår, bryt av och fatta ny galopp i stället, utan att göra några hastiga manövrar efter hindret, kommer du i fel galopp på en båge så kan du behålla den istället för att slänga över hästen i ett halvt byte och tappa fokus på linjen och hindret som kommer. Bytena kommer att falla på plats när hästen är stark och balanserad nog för det. Ta väggen till hjälp för att hitta bra vägar, som lite broms när det behövs och som lite stöd för rakriktning.

Trevliga framben på den mindre av de två femåringarna  

Ett annat problem med den stora, långbenta unghästen var att den blev väl stor i sin galopp i anridningar. På en lite längre distans hann galoppsprången bli fem meter långa och det var svårt att hitta till en bra avsprångspunkt. Genom att därför rida lite kortare vägar på en stor häst får man den automatiskt lite mer på bakbenen utan att börja bråka och ställa alldeles för stora krav. Så snart vägen ändrades hoppade den väldigt mycket bättre och fick en finare kurva och avsprångspunkt. Återigen kom Henke tillbaka till att en spänd häst lär sig inte, den blir mindre mottaglig för hjälper och en fight kommer du ingenstans med. Hitta harmonin innan ni ger er på uppgifterna om ni vill ha ut något av dem. Lättare sagt än gjort, man får lära känna sin häst och lära sig hur man får den avspänd. Behöver den kanske gå ett pass på morgonen för att få ur sig lite energi och jobbas igenom? Har man inte möjlighet till det behöver man kanske rida fram lite längre, och gör man det kravlöst har du oftast en avspänd häst du försiktigt kan plocka upp för jobb. Så fort du börjar bråka med hästen så blir den spänd och stressad. Det handlar inte om att mesa, snarare om att ställa rimliga krav, vara konsekvent med mjuk och inte själv gå in i ett spänt och stressat mentalt läge.

 
Den stora femåringen som behöver sin frambensträning. En superfin häst som helt enkelt behöver lite mer tid på grund av hur den är byggd, som ni förstår fokuserade jag mycket på vad han sa om den då jag har något liknande hemma just nu, men lite yngre förstås. Så intressant. 
 
I morgon skriver jag forstättningen - hindren blir lite större och kraven andra. Hoppas ni uppskattar detta! Klicka gärna på gillaknappen här under i så fall. Hörs!
 
 

Kommentarer:

1 MalinKalin:

Superintressant! :)

Kommentera här: