Måndag och tankar om unghästhoppning + film

God morgon! Hur mår ni? Jag mår bra, är taggad på ny vecka. Trött i kroppen efter helgen men huvudet är laddad med en massa energi. Häst är bäst, haha ♥ Idag väntar en stallfri dag för min del, Mini får helservice av Frida och får en dag helvila. Vi får se hur han tar det, om slow-feedinbnätet håller honom lugn en hel kväll utan ytterligare stimulans. 
 
Sir Splendore, aka Plutten f. 2011 e. Sir Oldenburg - Dammen
 
Plutten igår då! Så himla fin. Han har varit lite trött och lite avstängd under sommaren, vilket säkert haft flera olika anledningar. Igår när jag satt upp i vprt ridhus dit hans ägare kört honom var det dock som en helt annan häst. Klev på hur bra som helst, var på gång, lite busig och brallade och bjöd på en så himla fin känsla. När jag red Camillas häst i lördags så tipsade hon mig om vad hennes tränare alltid tjatar på henne om, galoppera. Någon som känenr igen det där? Haha.. Alla hopptränares vanligaste ord tror jag. Gud vad lätt det är att sitta och mesa, och på unghäst är det bannemig förbjudet att sitta och bromsa. Med en ordetnlig galopp hittar man avstånden såå mycket lättare, flytet blir helt annat och allt blir lättare. En boost för självförtroendet för både häst och ryttare. För mig är det lite att ta mig ut komfort-zonen, när man tycker att galoppen är bra/tillräckligt framåt så behöver man ofta komma framåt lite till. 
 
 
Jag la mitt fokus på 1. bra grundtempo och 2. stilla och stadig sits. Med Henrik von Eckermanns ord i bakhuvudet, att göra allt okomplicerat och ge unghästen ett bra stöd utan att lägga sig i för mycket, fick jag till en väldigt bra känsla. Jag är supernöjd med passet. Hindren är inte större än såhär just nu för dels har Pluttens rasp inte helt gett med sig än så han år fortfarnade under behandling för den, och dels är han inte helt igång. Dessutom behöver vi boosta hans självförtroende och få honom att spänna av. Som ni ser på filmen har vi lite dåligt tempo ett par gånger, men när han är igång sedan så stämmer distanserna bättre och flytet blir annat. Viktigt att komma ihåg är dock att sätta upp ett bra tempo från början och inte skicka iväg hästen mot hindren - det gör den bara mer osäker och jag har haft Claes på mig om det flera gånger. 
 
 
 
 
Hur tänker ni när ni hoppar unghästar? Vad säger era tränare? 
 

Kommentarer:

1 Camilla:

Plattan i mattan ponystyle 😉🙈

2 Mikaela:

Ungefär samma sak.

Ge dem schyssta förutsättningar (dvs en god grundgalopp, tydlighet och ett mjukt stöd i munnen, visa att man är med) men inte störa utan låta dem lösa det själva :)

Det är inte önskvärt i längden med en häst (som min till exempel som har fått allt "serverat", stöttad varje cm fram till hinder. Han har gått 1.0 m men han kan inte lösa någonting själv) som inte kan lösa saker själv.

Det får bli lite knasigt ibland, det är bara att berömma och hänga på. De får lära sig den vägen, utan att man lägger sig i. Det innebär ju dock inte att lämna dem vind för våg men att på små hinder, serier och med hjälp av bommar låta dem lära sig själva. Och en bra galopp utan att mesrida är verkligen a och o, även om det tydligen är himla svårt att få in i hjärnan ;)

Min får jag ju "lära om" nu, vi hoppar endast serier, hinder med galoppbommar etc bara för att han ska få lära sig att ta sig an hinder utan konstant stöttning. Jag kan ju inte lyfta honom över hinder ;)

Så med andra ord, du tänker verkligen helt rätt. Tycker Plutten är cool dessutom :)

Kommentera här: