Att tilläggsregistrera en importhäst

Idag var det dags för en ID-kontrollant att se så Kryddan verkligen var samma häst som passet anger. Detta för att jag ska kunna registrera henne i SWB, vilket lagen kräver från 2016 eftersom hon är född i Holland. Krångligt? Javisst.
 
EU, i detta fall känt som Extra Utgifter har bestämt att alla hästar ska registreras i det land de nu befinner sig i, om det är för avsikt att de ska stanna längre än 90 dagar fr.o.m. 2016. Detta innebär att ALLA hästar som inte är födda i Sverige och som inte i dagsläget är registrerade i ett svenskt förbund måste registreras här. Låt oss ta det steg för steg. Om din häst redan är registrerad i ett svenskt förbund och exempelvis finns på Blup och har ett svenskt registreringsnummer behöver du inte göra någonting. 
 
1. Hitta en ID-kontrollant nära dig
Du måste ta ut en ID-kontrollant för att se så hästens pass stämmer överens med hästen. Har hästen inte ett sedan innan godkänt pass inom EU, utan ska få ett helt nytt, måste den också chippas om det inte är gjort. Välj då en kontrollant som får chipmärka. Lista över godkända kontrollanter hittar du HÄR
ID-kontrollanten läser av hästens chip...
...och kollar om virvlar och tecken är rätt ifyllda i passet
ID-kontrollanten fick fylla i ett nytt konturdiagram då Kryddans inte var ifyllt. Detta skickas med passet till SWB
 
2. Välj avelsförbund 
 
Har du en häst av halvblodstyp är det mest naturliga att registera den i SWB. Här finns en lista på alla avelsförbund godkända av Jordbruksverket, där du kan välja att registrera din häst. Har du en häst som är korsning är det Svenska Hästavelsförbundet du ska vända dig till. Välj det avelsförbund som stämmer överens med din hästs ras och läs deras regler om tilläggsregistrering / svenskregistrering noga. 
 
3. Skicka in passet
 
Skicka ditt pass med rekommenderad post. Fundera över om du behöver det den närmaste framtiden (ex vaccinationer, tävling). Handläggningstiden är lång. Behöver du passet för tävling så ta en kopia på det och be ID-kontrollanten intyga att det är rätt, så är det en giltig handling tills du får tillbaka ditt pass. Ska du vaccinera snart kanske du ska vänta lite med att skicka iväg passet. Du ska också skicka med en handling som styrker att du äger hästen. SWB har även en uppgiftsblankett som ska bifogas i brevet.
 
För halvblodshäst / häst av halvblodstyp:
ASVH/SWB
Box 2
247 29 Flyinge 
 
För korsningshäst / Om din hästs ras saknar avelsförbund i Sverige:
Svenska Hästavelsförbundet 
Box 314 
532 24 Skara
 
4. Vänta
 
Hos SWB är väntetiden 4-5 veckor. 
 
5. Ditt pass kommer tillbaka
 
Ditt pass kommer tillbaka med en stämpel / klistermärke från ditt avelsförbund och du har gjort vad du måste för att följa de nya reglerna. Har du registrerat i SWB kommer din häst ha en egen sida på Blup där stamtavla och tävlingsresultat kommer att synas. Din häst har också fått ett svenskt registreringsnummer.
 
Processen verkar krånglig men det är inte så himla besvärligt egentligen. Det blir dock lite pengar som går åt, mellan 1000 - 1500 kronor ska du nog räkna med totalt. Så länge man har 1-2 hästar går det väl an... Byråkrati när den är som bäst, men man får väl anta att det är för en god sak. Trevlig kväll! 

Kommentarer:

1 Caroline:

Helt sjukt enligt mig, man kanske vill ha sin häst registrerad i andra förbund? Har en svenskfödd häst som är det och det står ingenstans vad som gäller då endast om de är födda utomlands. Och vad händer om man inte gör detta? Vem kontrollerar detta?

Svar: Kan hålla med dig där. Jag antar att du måste regga även den hästen i ett svenskt förbund. Vet att man inte kommer kunna slakta till exempel. Reggar man inte och de kommer på en får man böter. Vet dock inte vem som kommer hålla koll på att alla gör det...
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

2 Josefin Pageryd:

Hade ingen aning om detta. När måste man senast skicka in passet, är det innan sista december 2015?

Jag köpte min häst för en månad sedan, då kontrollera dom chippet och om det var rätt häst. Men antar jag får göra om det igen då.

Kram

Svar: Du har 30 dagar in i 2016 på dig rent tekniskt :)
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

3 Charlotte flenhag:

Hej!
Jag har en ovanlig ras på min häst, han är en freibergerhäst och kommer ifrpn Schweiz, jag vet inte vilket förbund som han tillhör..någon som vet??
Tacksam för svar ☺ mvh charlotte
Charlotteflenhag@yahoo.com

Svar: Tror inte de har något förbund i Sverige så du måste nog regga i Svenska Hästavelsförbundet.
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

4 Ingela Ekelund:

Hej,
Hur definierar man vad som är varmblodig häst (du skriver halvblod men idag pratar vi väl bara om varmblod - eller?), är det inte de stamboksföreningar som är medlemmar i WBFSH?
Mvh
Ingela

Svar: Absolut, varmblod idag om man ska vara korrekt. Man avgör givetvis själv om man vill regga i SWB eller i Svenska Hästavelsförbundet, men om man har en häst av ridtyp, alltså den moderna sporthästen, känns SWB som det naturliga alternativet. WBFSH är en utmärkt riktlinje. MVH Karin
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

5 Elin:

Hej!
Min häst är också ifrån Holland, men han finns med på blup. Är han redan tilläggsregistrerad då? Dessutom så har han en stämpel och ett klistermärke längst bak i passet från SWB..
Tycker detta är så krångligt haha! :)

Svar: Ja då är allt ok! Då behöver du inte göra något :)
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

6 Jennie Josefsson:

Hej!
Vad jag kan läsa mig till på frågor & svar på swb.org behövs hästen inte chippas om den har utländsk pass sedan innan, det stämmer va :)?
Min häst är från Polen, full stam & frysmärkt.
Min ID-kontrollant hävdade att hon behövde chipp ändå...

Svar: Hej! Nej efter många om och men visade det sig att hästen INTE behöver chippas om den har ett EU-godkänt pass sedan innan, så du har rätt. Dock hävdade min id-kontrollant samma sak, reglerna är inte helt glasklara.
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

7 Jennie Josefsson:

Då har jag en följdfråga :)
Du skriver EU godkänt pass ( Hur vet jag det?)
Men på frågor och svar som jag hänvisade i förra kommentaren skriver de bara utländskt pass.
Och var hittade du infon tillslut att de inte behövs chippas?
Du har rätt, reglerna är lååångt ifrån glasklara!

Svar: Fick prata direkt med ASVH för att förstå till slut, haha. Jo EU-godkända pass är det pass som du kunnat ha hittills, alltså som varit ok att ha i Sverige tills nu, exvis KWPN, NRPS osv osv :)
Karin & åsiktsmaskinen Kryddan

8 Elina:

Hej! En fråga, jag har precis köpt en till häst som ska vara tilläggsregistrerad, han har ett klistermärke i passet och en kontrollant som kollat chip och tillreg, men han finns inte med på blup än? Varför finns han inte där?
Tycker detta har varit krångligt...
Någon idé varför han inte finns på blup trots klistermärke och stämpel av id kontrollant?
Tacksam för svar!
Mvh Elina

9 Lena Gävert:

Hej
Du har helt klart missat en avelsorganisation och det är ASHR, Avelsföreningen för Specialhästraser för angloarab, lipizzaner och morganhäst. webadress: www.ashr.se

Kan du vara vänlig att lägga till dessa uppgifter:

Registrator, Angloarab
Lena Gävert
Hinderstorp 202
716 94 MULLHYTTAN
Tel: 076-844 01 55
E-post: registrator.angloarab@ashr.se

Registrator, Lipizzaner
Lis Landeman
Daglösen Bäcken
682 92 FILIPSTAD
Tel: 0590-431 22, 070-663 40 22
E-post: registrator.lipizzaner@ashr.se

Registrator, Morganhäst
Margareta Sundman
Kurrbodavägen 10
711 98 RAMSBERG
Tel: 0581-66 03 67, 070-258 11 05
E-post: registrator.morgan@ashr.se

Svar: Tack för det! Får ordna detta!
Karin Lindblad

10 jenny:

TACK för en superpedagogiskt blogg om detta, du har gjort det enkelt!

Svar: Tack så mycket! :)
Karin Lindblad

Kommentera här: